top of page
via_nova_logo_2022_RGB[63].png

VIA NOVA is Latijn voor: ‘De nieuwe weg’.
Het was één van de twee verkeersaders die verdwaalde reizigers in het oude Rome terug op het juiste pad bracht. Dit weerspiegelt het innovatieve karakter van dit wetenschappelijk centrum waar kennis van over de hele wereld samenkomt om patiënten terug op pad te krijgen.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Zaterdag

13:00 - 14:00U 

Location: Seminar 01

marieke

zimmerman

CT van de hals bij paarden

Marieke zimmermanDVM, DECVDI

Letsels van de hals komen vaak voor bij paarden van alle leeftijden en disciplines. Symptomen kunnen ataxie, nekstijfheid en pijn, problemen bij het rijden en/of voorbeen kreupelheid zijn. Dankzij large bore CT kan de volledige hals, inclusief de eerste rugwervels, gedetailleerd in beeld gebracht worden. De meest voorkomende letsels zijn te vinden in de facetgewrichten van de caudale hals.​

Problemen in de cervicale wervelkolom zijn veel voorkomend bij paarden van alle leeftijden, rassen en

sportdisciplines. Klinische klachten kunnen pijn of stijfheid zijn, abnormale houding van de hals, moeilijkheden bij het rijden, voorbeenkreupelheid en/of ataxie.

Een grondig klinisch onderzoek vormt de basis voor de diagnose van halsproblematiek gevolgd door medische beeldvorming. In eerste instantie wordt radiografie en echografie gebruikt. Latero-laterale en schuine RX opnames kunnen gemaakt worden van de hals maar gezien de anatomische complexiteit van deze regio is er veel superpositie.

Gezien de beperkingen van de conventionele beeldvormingstechnieken wordt CT van de hals steeds meer gebruikt bij paarden. Sinds de komst van large bore CT scanners kan de volledige hals, inclusief de eerste thoracale wervels (tot T4-T5 ongeveer) in beeld gebracht worden bij volwassen warmbloeden.

Onderzoek van de craniale hals kan staand gebeuren, CT van de caudale hals gebeurt onder algemene anesthesie. CT myelografie is nuttig voor het vaststellen van compressieve myelopathie.

De meest voorkomende letsels worden gezien thv de facetgewrichten in de caudale hals (C5-C7), waaronder osteoarthrose, hypertrofie en fragmentatie. Vergroting van de facetgewrichten kan lijden tot vernauwing van het wervelkanaal met compressie van het ruggenmerg en mogelijks ataxie tot gevolg, en/of vernauwing van het foramen intervertebrale met mogelijks een voorbeenkreupelheid tot gevolg.

Enthesopathie van de nekband is vaak voorkomend en meestal zonder klinisch belang. Minder vaak voorkomende letsels zijn mineralisaties in de tussenwervelschijven, de craniale of caudale bursa nuchalis, discospondylitis, fracturen, neoplasie.

Dankzij het drie-dimensionele CT-beeld kunnen letsels veel duidelijker in beeld gebracht worden dan met radiografie. Ondermeer asymmetrische hypertrofie van de facetgewrichten, vernauwing van het foramen intervertebrale en laterale of dorsolaterale compressie van het ruggenmerg zijn niet zichtbaar of kunnen soms slechts vermoed worden op een radiografisch onderzoek.

Het nadeel van CT is de relatief beperkte visualisatie van de weke weefsels in vergelijking met MRI waardoor letsels of ontsteking in het ruggenmerg en de uitredende zenuwen gemist kunnen worden. Jammer genoeg is MRI van de volledige hals nog niet beschikbaar voor paarden.

 

Marieke Zimmerman is in 2008 afgestudeerd als dierenarts aan de universiteit Gent. Na internships

aan de Ėcole Nationale Vétérinaire de Maisons-Alfort en CIRALE in Frankrijk en Animal Health Trust in

het Verenigd Koninkrijk, is ze in 2010 voor Marc Suls gaan werken. Hier lag de focus op orthopedie en

verdere specialisatie in medische beeldvorming tijdens externships bij UC Davis, Washington State

University, Colorado State University en de universiteit in Lyon.

In 2014 werd ze diensthoofd medische beeldvorming bij Equitom in België. Marieke droomde er al lang

van om Diplomate te worden in medische beeldvorming. Na een 4-jarige residency in Lyon is die droom

in 2022 in vervulling gegaan en werd ze Diplomate van de European College of Veterinary Diagnostic

Imaging. Sinds 2022 is ze diensthoofd medische beeldvorming bij Via Nova Equine Clinic in Bree.

BIJSCHOLINGSPUNTEN: 1

via_nova_logo_2022_RGB[63].png

VIA NOVA is Latijn voor: ‘De nieuwe weg’.
Het was één van de twee verkeersaders die verdwaalde reizigers in het oude Rome terug op het juiste pad bracht. Dit weerspiegelt het innovatieve karakter van dit wetenschappelijk centrum waar kennis van over de hele wereld samenkomt om patiënten terug op pad te krijgen.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Zondag

15:00 - 16:00U 

Location: Seminar 01

nicola

lynch

Surgical Treatment of Navicular Disease

nicola lynchDVM, DECVS
(Opgelet! Deze lezing gaat door in het Engels.)

Since the introduction of advanced imaging modalities such as MRI and CT our understanding of navicular syndrome has improved substantially. Once reliant on radiographs for a diagnosis of navicular disease we now recognise the limitations of radiography as a sole diagnostic tool in horses with palmar foot pain. Biomechanically and anatomically the navicular bone is closely related to the deep digital flexor tendon (DDFT), the collateral sesamoidean ligaments (CSLs), the distal sesamoidean impar ligament (DSIL), and the navicular bursa. These structures form what is known as the podotrochlear apparatus. Therefore, it is not uncommon to see horses with injuries affecting multiple structures of the podotrochlear apparatus. Before determining the best management strategy for individual cases, the clinician must fully understand the pathology and be aware of any concurrent lesions which may alter the therapeutic protocol. Differences in foot conformation, shoeing, foot balance and the presence of concurrent lesions often dictate the need for individually tailored recommendations. Surgical treatment strategies remain an option in select cases. In this talk we will look at the different surgical treatment options for horses with injuries affecting the podotrochlear apparatus including bursoscopy, core osteostixis and palmar digital neurectomy. We will cover case selection, surgical techniques and outcomes.

 

Nicola graduated from University College Dublin in 2012. Since graduating she has worked predominantly

with performance horses in Ireland, Australia, and England with a focus on surgery and sports medicine.

She completed a residency in Equine Surgery at the RVC, where she remained as a lecturer in Equine

Surgery until October 2022. In 2021 she gained Diplomate status with the European College of

Veterinary Surgery. She was a team vet for the Japanese Eventing Team at the 2020 Olympics.

Currently, she is the equine surgeon at Via Nova in Belgium. Her main interests are orthopedic surgery,

laryngeal reinnervation, and sports medicine.

BIJSCHOLINGSPUNTEN:  1

Schermafbeelding 2023-06-30 102411.jpg
via_nova_logo_2022_RGB[63].png

VIA NOVA is Latijn voor: ‘De nieuwe weg’.
Het was één van de twee verkeersaders die verdwaalde reizigers in het oude Rome terug op het juiste pad bracht. Dit weerspiegelt het innovatieve karakter van dit wetenschappelijk centrum waar kennis van over de hele wereld samenkomt om patiënten terug op pad te krijgen.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Zondag

16:00 - 17:00U 

Location: Seminar 01

dominique

de clercq

Case bespreking - inwendige ziekten - prestatie verminderde oorzaken

dominique de clercqDVM, PhD, DECEIM

De oorzaak van een niet orthopdisch gerelateerd prestatie verminderde aandoening, is meestal een internistisch probleem. In sommige gevallen kan echter de oorzaak van een orthopedisch probleem het gevolg zijn van een metabole verstoring.​

Hart, long, spier, zenuw, spijsvertering, lever, nier, huid, oog, metabole en infectieuze aandoeningen vallen onder de discipline ‘inwendige ziekten’. De oorzaak van een niet orthopedisch gerelateerd prestatie verminderde aandoening, is meestal een internistisch probleem. In sommige gevallen kan echter de oorzaak van een orthopedisch probleem het gevolg zijn van een metabole verstoring. In deze lezing worden er een aantal gevallen besproken met internistisch gerelateerde prestatie verminderde aandoeningen.

 

Dominique De Clercq werkte na haar afstuderen 20 jaar als clinicus, lesgeefster en onderzoeker

op de dienst inwendige ziekten (interne – spoed – critical care afdeling) van de Faculteit Diergeneeskunde.

Tijdens deze periode doctoreerde ze in de cardiologie van het paard, behaalde ze het diploma

Dipl. ECEIM (Europees erkend internist specialist paard) en werd ze kliniekhoofd. Ze leidde,

naast studenten diergeneeskundige, ook residents en visiting residents op voor verschillende

colleges (Interne geneeskunde paard-ECEIM, medical imaging-ECVDI en veterinary sport and

rehabilitation-ECVSMR). In 2019 startte Dominique te werken als freelance consultant internist specialist paard voor privé klinieken, in opdracht van dierenartsen en voor eigenaren/stalhouders. Hartonderzoek (echocardiografie + elektrocardiografie in rust en tijdens inspanning), echografie (thorax, abdomen,...), endoscopie, gastroscopie, metabool/verteringstesten, onderzoeken in het kader van prestatieproblemen kunnen aan huis uitgevoerd worden.

BIJSCHOLINGSPUNTEN: 1

bottom of page