top of page

IPV diergeneeskunde

Informatie & Inschrijving

K-05: Huidaandoeningen bij reptielen

De bijscholing Huidaandoeningen bij reptielen zal gegeven worden door Dr. Hellebuyck Tom in de Oktoberhallen op Expovet, zaterdag 19/11/2022.

Inschrijven voor deze lezing is verplicht!

Receptie is inbegrepen.

Via volgende link komt u automatisch terecht op de website van IPV, via deze website kan u zich inschrijven voor de bijscholing:

K-05 Huidaandoeningen bij reptielen: K-05 Huidaandoeningen bij reptielen

Deze bijscholing is 2 EBP's waard.

Beschrijving:

De gekeranitiseerde huid van reptielen vormt een essentiële anatomische barrière tussen het dier en de omgeving. Huidaandoeningen bij reptielen worden niettemin vaak gezien in de praktijk en vaak is het uitdagend om een adequate diagnostische en therapeutische aanpak te ontwikkelen. De meeste huidaandoeningen bij reptielen zijn een gevolg van suboptimaal management of onderliggende ziekte die de secundaire ontwikkeling van bacteriële en mycotische dermatologische aandoeningen faciliteert. Anderzijds worden een aantal infectieuze agentia die hoge morbiditeit en zelf mortaliteit veroorzaken bij in gevangenschap gehouden collecties, primair geassocieerd met deze aandoeningen. Hoewel de oorspronkelijke manifestatie en distributie van de huidletsels en de betrokken soort vaak de initiële diagnostische aanpak stuurt, vereisen deze aandoeningen dikwijls een allesomvattende benadering.  Deze opleiding focust zich op zowel weel voorkomende als meer uitzonderlijke dermatologische aandoeningen bij reptielen en vormt zowel voor de dierenarts die slecht af en toe een reptiel ziet als voor dierenartsen die meer gespecialiseerd zijn in deze bijzondere dieren een meerwaarde voor de praktijk.

GR-04: Nieuwigheden in het land van de sensortechnologie

Het programma van Nieuwigheden in het land van de sensortechnologie bestaat uit volgende delen en zal eveneens doorgaan in de Oktoberhallen op Expovet, zaterdag 19/11/2022:

14u00-14u40: Het gebruik van sensoren om de uiergezondheid in beeld te brengen (Dr. Kristine Piccart)

14u40-15u20: Zijn sensoren in staat om zieke kalveren sneller dan de veehouder te detecteren? (Da. Florian De Bruyne)

15u20-16u00: Tochtdetectie, kan dat nog op het oog of moeten we dit uit handen geven aan sensoren? (Dr. Ir. Judith Roelofs)

 

Inschrijven voor deze lezing is verplicht!

Receptie is inbegrepen.

Via volgende link komt u automatisch terecht op de website van IPV, via deze website kan u zich inschrijven voor de bijscholing:

GR-04: Nieuwigheden in het land van de sensortechnologie

Deze bijscholing is 2 EBP's waard.

Beschrijving:

De laatste decennia heeft de rundveehouderij heel wat veranderingen ondergaan. Het aantal bedrijven is afgenomen, maar het aantal dieren per bedrijf is sterk gestegen, met daarenboven een toegenomen productiviteit per koe. Op deze steeds groter wordende bedrijven is de werklast toegenomen, met als gevolg dat er minder aandacht kan besteed worden aan elke individuele koe.

Het automatisch monitoren van de dieren met behulp van sensortechnologie maakt het echter mogelijk om ook bij grote groepen dieren individuele observaties uit te voeren. Sensoren zijn in staat om grote hoeveelheden objectieve data te vergaren met betrekking tot de algemene gezondheid en de productiviteit van ieder dier. Op basis van deze data kan de veehouder vervolgens dieren gaan selecteren, bijvoorbeeld in het kader van de voortplanting of de algemene gezondheidstoestand.

Tijdens deze lesnamiddag zal dieper ingegaan worden op het gebruik van sensoren voor de opvolging van de uiergezondheid, tochtdetectie en ziektedetectie op rundveebedrijven.

Contact

Indien u nog vragen heeft of verder informatie wilt verkrijgen kan u steeds het Expovet team als het IPV contacteren.

bottom of page